Asset Publisher Asset Publisher

Včiel czyli pszczoła

Drugie spotkanie ze słowackimi leśnikami, dotyczące pszczelarstwa

W ubiegłym tygodniu mieliśmy przyjemność kolejny raz spotkać się wspólnie z naszymi kolegami leśnikami ze Słowacji. Omawiane były wpółczesne problemy pszczelarstwa w ramach projektu "Wspólna edukacja w zakresie pszczelarstwa dla praktycznego zastosowania w Beskidach".

Tym razem wykłady prowadził doc. Juraj Toporčák. Przedstawił w wielkim skrócie problemy, z którymi zmagają się pszczelarze na całym świecie. Okazuje się, że w Unii Europejskiej aż 75% próbek miodu, pobranych przez kontrolerów jakości żywności, jest skażona różnymi substancjami chemicznymi, głównie pestycydami wykorzystywanymi w rolnictwie oraz antybiotykami wykorzystywanymi do leczenia pszczół. Szczęśliwie stosowanie antybiotyków przez pszczelarzy w UE nie jest dozwolone, jednak niestety w sprzedaży są dostępne miody importowane spoza UE. Warto czytać etykiety na miodach i sprawdzać, skąd on pochodzi. Najlepiej jednak kupować miód od sprawdzonego pszczelarza.

Przy tej okazji warto zwrócić uwagę na postępującą chemizacją środowiska naturalnego. Wszelkie te substancje z zanieczyszczonego środowiska wracają do nas w postaci pożywienia, co powoduje bardzo złe skutki dla naszych organizmów. Jest to ogromny problem, z którym ciężko sobie poradzić.